Am avut de citit aceasta carte la Limba si literatura romana.Cartea, in mare, este destul de usor de citit, si este un roman de dragoste foarte bine infaptuit, in ceea ce priveste povestea de dragoste dintre cei doi.
Primul lucru ce mi-a sarit in ochi cand ne-a fost prezentata aceasta carte a fost faptul ca scriitorul, Camil Petrescu, relateaza, prin intermediul naratorului, o poveste de dragoste pe care el insusi nu a trait-o de loc pana atuncea. Modul in care prezinta iubirea, si modul in care o descrie in roman, este de-a dreptul brutal, grotesc si ilogic. Camil Petrescu isi exprima fanteziile erotice prin intermediul primei parti a romanului. Cu toate ca personajul principal, Stefan Gheorghidiu, intelege iubirea foarte profund, exprimandu-si foarte clar perceptia lui: "cei care se iubesc ar trebui sa aiba drept de viata si de moarte unul asupra celuilalt", el se dovedeste a fii nemilos si fara sentimente in ceea ce o privete pe Ella, iubita lui. Camil Petrescu, prin intermediul lui Stefan, ponegreste feminitatea si elimina erosul. Cu toate ca face referire la corpul imbietor al ei, o caracterizeaza ca fiind "sluta, urata, cu nas coroiat, proasta" si lista poate contiunua. Stefan isi incalca astfel propriile principii, si, cu toate ca este un elev eminent la faculltatea de filologie, este atat pueril in actele sale de gelozie, cat si irational in ceea ce o priveste pe Ella. El nu concepe ca ea sa il insele, sau sa-i arate cel mai mic gest de infidelitate, condamnand-o pentru asta foarte aprig, el o evalueaza psihologic tot timpul si fiecare miscare este analizata pana la cele mai mici detalii, dar nu este instare sa se autoevalueze asa cum trebuie si nici sa spuna sau sa faca ceea ce ar trebui sa faca intr-un anumit moment dat. Cu toate ca este un intelectual, Stefan nu reuseste sa se descurce deloc nici in viata materiala, nici in cea spirituala.
Aici, se observa si amprenta scriitorului: cu toate ca Ella nu poate primi mai nimic de la Stefan, poate doar parte din inteligenta lui, si ca este deseori ridiculizata si jignita de acesta, ea nu se desparte de el. Aici se poate pune problema in doua feluri: (I) este vorba de o iubire profunda din partea ei, astfel ca ea nu poate si nici nu vrea sa se desparta de Stefan sau (II) Ella reprezinta tot ceea ce si-a dorit autorul, dar nu a reusit sa obtina, si astfel se razbuna in acest mod pe insuccesle sale.
I. Ella reprezinta idealul oricarui barbat: femeia frumoasa si desteapta ce nu s-ar despartii de el pentru nimic in lume, datorita faptului ca ea iubeste sincer, si nu ar dori altceva.
II. Ella este o simpla marioneta a scriitorului, folosita in scopul de a ridiculiza si a jigni feminitatea, ca urmare a trairilor lui Camil Petrescu.
Mai am totusi ceva de adaugat cu privire la Stefan. Acesta este un personaj meschin, "cand o vedeam cat sufera, simteam ca in mine se cicatrizeaza rani (carora altfel le-ar fi trebuit luni si ani), asa, in cateva minute". Prin acest citat se revela faptul ca Gheorghidiu se "hranea" -propriu-zis chiar- cu suferintele ei, ba chiar mai mult, se bucura de suferinta ei si simtea ca, in interiorul lui, s-a restabilit ordinea ce trebuia sa fie: ranile provocate de ea se cicatrizau "in cateva minute".
Pentru alte detalii voi revenii cu completari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu