luni, 17 martie 2014

Inteligenta de mahala

              Nu te pune cu prostul ca va castiga, te va cobori fortat la nivelul sau si, in prostia lui, te va bate. Aceasta de multe ori se invata pe propria piele. Acesta stie cum sa isi foloseasca jignirile fara a avea vreun punct de vedere valid si va reusi pana la urma sa isi impuna cvasi-logica. Ce e mai bine pentru el este ca ori cat de convingatoare sunt argumentele tale le va da la o parte prin simpla ignorare a lor. Poate face aceasta nu din cauza unei aptitudini de a contra evidentul ci din simplul motiv ca nu le intelege. Astfel orice dezbatere cu astfel de persoane este sortita esecului.
             Instrumente uzuale folosite de acesta: atacul la persoana, jigniri nefondate si o extrem de dezvoltata lipsa a logicii. Acesta va fi instare sa iti explice corect ca soarele nu este o stea, el prin definitie fiind soare. Ori aceasta explicatie este logica, oricat de gresita ar fi. Principiile silogismului nu se aplica in conformitate cu logica existenta ci in conformitate cu ceea ce 'stie' persoana respectiva.
             O alta manifestare a inteligentei, de aceasta data colectiva, este cea de grup. Atunci cand intr-o colectivitate cativa membri, din cei cu caracteristicile celor prezentati mai sus, cu o abilitate extraordinara de a iesi in evidenta - tonul ridicat, mersul de jmecher/diva - isi impun propriile concepte culturale exista riscul ca si ceilalti membrii sa fie afectati si convertiti. Astfel, intr-un anumit interval de timp, aceasta inteligenta colectiva va fi pregnanta, iar cei ce se afiseaza altfel sunt definiti ca fiind ciudati - orice termen de izolare ce exprima o anormalitate. In cadrul acestui grup va exista o nevoie de autoprotejare, incercand sa conserve si sa perpetue valorile existente si, eventual, sa creeze valori noi.
            Extracomunitarii: toate persoanele ce nu se subordoneaza acestui noi val cultural din ce in ce mai pregnant in civilizatiile la inceput de drum si de constientizare a propriei persoane. Nevoia de afirmare este atat de puternica incat cei definiti anterior sunt inlaturati pe cat se poate realiza acest lucru. Astfel acestia trebuie sa se muleze celorlalti sau sa dispara. Cei mai multi se muleaza. Sunt cativa, pe cale de disparitie, ce incearca, incetul cu incetul, sa ridice stacheta in conversatii, sa orienteze populatia spre alte valori. De cele mai multe ori acestia esueaza, suportand consecintele.
             Yolo! - viva la revolution! - pe scurt, pentru cei ce nu au inteles acest mesaj. Ma duc sa ma arunc de scaun acum. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu