duminică, 18 decembrie 2016

Societate

         Ar putea fi incadrata aceasta postare la nivelul de "shower thoughts". Ideea e simpla. Suntem parte a societatii, fie ca vrem fie ca nu. Desi exista un grad de ipocrizie aici va rog sa treceti peste acesta. Intrebarea principala este urmatoarea: Cum poate cineva sa vorbeasca de rau capitalismul, societatea si elementele nocive ce o compun, scriind asta pe un domeniu al unui bolg, de pe un laptop cumparat de la o oarecare firma de vanzari, laptop ce a fost - probabil - facut in china sau japonia sau india de niste copii foarte prost platit si exploatati ? Cum poate cineva sa vorbeasca despre asta, stiind ca face parte din acest monstru, stiind ca tot ceea ce consuma se bazeaza pe ideea de exploatare?
         Ne uitam - sau nu, eu unul nu ma prea uit - la televizor si inevitabil vedem reclame, intram pe orice site si vedem reclame, ne plimbam pe strada si vedem reclame. Aceste reclame se bazeaza, in marea lor majoritate, pe doua chestiuni:
         1. Tu nu esti destul de bun, tu trebuie sa te schimbi si noi iti oferim acel ceva ce te face sa devii ceea ce vrei. Ai riduri, poftim, o crema de fata si iubita/iubitul/persoana respectiva se va indragosti de tine sau o sa iti ofere acea promovare sau colegii de birou o sa te iubeasca si invidieze. Nu poti sa dormi si esti obosit dimineata, poftim, o ceva chestie ce o sa te faca sa radiezi si toata lumea o sa te iubeasca. Vrei sa inveti ceva, iti oferim noi exact de ce ai nevoie, dar nu ca sa inveti neaparat, ci ca ceilalti sa vada cat de bun esti. Totul se bazeaza pe ideea ca tu nu esti de ajuns si ca trebuie sa te lasi condus de acestea elemente pentru a deveni mai bun in ochii tuturor. O camasa de un anumit tip, un parfum, o cravata, o pereche de pantofi, un ceas, o bucata de mobila si mancare de la noi si o sa devii atractia principala a tuturor, toti o sa vada ca esti acel lucru de care aveai nevoie. Nu conteaza ce vrei tu sa fii, conteaza ce vrem noi ca tu sa vrei sa fii si tu o sa vrei asta pana la urma, pentru ca vrei sa iesi in evidenta si noi iti oferim asta doar tie, pentru ca tu cumperi de la noi. Nu conteaza ca pe langa tine mai sunt milioane de oameni ce o sa faca exact acelasi lucru. O sa va simtiti diferiti fiecare in parte.
        2. El este mai bun decat tine si tu ai vrea sa fii el. Il vezi, e inconjurat de tipe frumoase, are un loc de munca stabil si merge la opera si la petreceri in compania unei tipe "buna". Ai vrea sa fii el. E simplu, tot ce trebuie sa faci este sa cumperi acest parfum sau acest ceva. Cel mai amuzant e cand e o reclama la tigle sau la o masina de spalat, pentru ca atunci aceasta ipocrizie iese si mai tare la iveala. De ce ar trebui sa am acea masina de spalat pentru a putea iesi in oras? Dar asta nu conteaza, pentru ca noi nu ne punem intrebarea asta. Suntem fascinati din prima secunda de acel moment si vrem sa fim acolo, sa fim in pielea lui si nimic nu mai conteza.
          O alta problema sunt donatiile pentru caritate. Cum ar putea sa fie asta o problema? Pana la urma oamenii fac un lucru bun, doneaza pentru o cauza nobila, pentru a ajuta. Dar aici nu discutam de 2,3 lei dati cersetorului din coltul strazii, desi si aici merita o discutie. Dar hai sa punem altfel problema. Daca tu primesti 500 de lei saptamanal de la cineva pentru ca sa iti mearga bine, ce imbold vei avea ca sa incerci sa iti faci viata mai buna fata de momentul in care nu primesti nimic? Acesta este doar un aspect, insa problema mai mare este urmatoarea: Firme multinationale/globale - sau cum vrei tu sa le denumesti - ce isi creaza produsele in fabrici cu lucratori prost platiti si conditii mizere ce fac profit de milioane de euro si din care, mai apoi, doneaza o parte oamenilor nevoiasi. Nu vedeti ironia? Nu e ideea de a ajuta. Pentru ca daca era vorba de a ajuta societatea sau oamenii nevoiasi, ar fi oferit salarii mai mari sau contracte mai oneroase subcontractorilor pentru a putea ca mai apoi sa ii plateasca pe acei lucratori mai bine. Ori asta nu e rentabil, pentru ca scade profitul. Ori daca donezi parte din profit acei bani iti revin tie, pentru ca majoritatea legislatiilor, din cauza ca este vorba de o fapta "nobila" scutesc firma respectiva de plata unor alte cheltuieli. Dar oamenii vad ca firma x si y doneaza anual milioane de euro/dolari - irelevanta valuta - oamenilor aflati in dificultate. Si asta da bine.
          Acestea sunt doar doua din problemele acestui sistem si banuiesc ca nu merita sa discut si despre altele. Ideea e ca toti se cred prea mici pentru a putea face o schimbare si ce e mai usor de facut decat sa devii unul din robotii scosi pe banda rulanta, ce o sa arate diferit, purtand aceleasi haine ce li se spun ii fac sa arate atat de diferit. Si nu o sa isi dea seama ca toti arata la fel. Urmeaza sa mai scriu un articol, un pic mai documentat, pe aceasta tema, daca o anumita banuiala imi este sustinuta de fapte. O zi frumoasa si nu uitati sa le cumparati cunoscutilor, familiei, prietenilor acele cadouri de craciun pe care si le doresc pentru ca vor sa fie mai buni, mai frumosi, sa arate asa cum li s-a spus ca trebuie sa arate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu